Een geoefende voice-over

Al in de jaren ’80 begon Pieter Bogaers met het inspreken van commercials bij de studio van Eli van Tijn (de vader van Erik van Tijn) Artisound aan de Wenckebachweg in Amsterdam. Good ol’ Dick de Graaf achter de knoppen en naast Eli zijn eerste coach op dit vlak. De ademhaling klopte nog niet erg als je spotjes uit die tijd terugluistert, maar … het begin was er.

Daarna volgden vele projecten ook omdat hij zelf de nodige audiovisuele producties verzorgde voor verschillende klanten waaronder Coca-Cola Nederland, het Amstel Hotel en bijvoorbeeld telecommunicatiegigant Alcatel. 

Samen met Marion Jager (en een enkele keer Harmke Pijpers) sprak hij de lange reeks Videojournaals vol (in de tijd dat vhs-banden nog rondgestuurd werden) tot … de jongens in zwarte pakken en dito BMW’s failliet gingen en spoorloos verdwenen. Enfin … door! 

Al dertig jaar gesprekken met VVD-Kamerleden op Radio5

1989-2019: “De niet verkiesbare stem van de VVD”

Sinds het eind van de jaren ’80 verzorgde hij de tweewekelijkse radio-uitzending van de VVD in het kader van de door de regering beschikbaar gestelde Zendtijd voor Politieke Partijen. Na dertig jaar werd hij feestelijk bedankt op een goedbezochte afscheidsreceptie in de kleurige Oude Zaal van de Tweede Kamer waar tal van VVD-coryfeeën hem de hand kwamen drukken om dank te zeggen voor de steeds weer verrassende diepte-interviews van tien minuten. Bogaers ontving bij die gelegenheid een ridderorde die hem opgespeld werd door een immer vrolijke Erica Terpstra. Van de voorzitter van de VVD ontving hij het erelidmaatschap voor de rest van zijn leven. In zijn afscheidswoord noemde Mark Rutte hem ‘de niet verkiesbare stem van de VVD’. Het leidde tot grote hilariteit toen Bogaers zijn vederlichte afscheidscadeau in ontvangst mocht nemen van Rutte. “Alsjeblieft: een doos gebakken lucht waar wij als grootste partij van het land in ruime mate over beschikken”, zei de premier amper bijkomend van het lachen. Bogaers had nog een verrassing voor de aanwezigen: een compilatie van alle verzamelde bloopers. De zaal kwam niet meer bij.
Alle uitzendingen zijn te beluisteren via het archief van de stichting Beeld & Geluid. En …

Op Soundcloud zijn acht demo’s te vinden.